Atlas 24h pomoć na putu

Ugovor o poklonu za motorno vozilo

Dokumenti
Ugovor o poklonu

Kada treba potpisati ugovor o poklonu vozila?

Ugovor o poklonu auta se zaključuje najčešće između rođaka ili prijatelja. Poreski obveznik prilikom zaključivanja ugovora o poklonu je poklonoprimac. Najčešći razlog za potpisivanje ugovora o poklonu, umesto kupoprodajnog ugovora, jeste niža poreska stopa ili poresko oslobođenje. U ostalim slučajevima se plaća porez na prenos apsolutnih prava u istom iznosu kao i kod kupoprodaje vozila (2.5% od obračunate vrednosti vozila).

Ne tako davno, kada je Poreska uprava sporo rešavala predmete poreza na prenos apsolutnih prava nakon overe kupoprodajnog ugovora, ugovor o poklonu se masovno zaključivao i kod standardne kupoprodaje. Kupcu je prosto bilo lakše da podnese prijavu i sačeka poresko rešenje u svojoj opštini. Ovo više nije slučaj, tako da ne može biti ni razlog zašto bi neko kod kupoprodaje sačinjavao ugovor o poklonu. Za obrasce ugovora o kupoprodaji, posetite stranicu Ugovor o kupoprodaji vozila.

U kojoj opštini se overava ugovor o poklonu?

Ugovorne strane svoje potpise overavaju kod notara. Ukoliko za opštinu u kojoj overavate ugovor nisu raspoređeni notari, ugovore možete overiti u najbližoj pisarnici (opštine ili suda). Ukoliko ne možete organizovati potpis obe ugovorne strane istovremeno, moguće je da poklonodavac i poklonoprimac odvojeno overe svaki svoj potpis.


Koja je cena overe ugovora o poklonu kod notara?

Overa ugovora o poklonu kod notara košta 360 din. po potpisu, tj. 720 dinara po jednom overenom primerku. Najčešće se ugovor overava u tri primerka gde jedan primerak ostaje kod notara, jedan ide kupcu, a jedan prodavcu vozila.


Ko je oslobođen plaćanja poreza na prenos kod ugovora o poklonu?

Porez na prenos poklonjenog vozila ne plaćaju deca ili supružnik poklonodavca.


Ko plaća porez na prenos po nižoj stopi?

Drugi nasledni red plaća nižu stopu poreza na prenos (1.5% umesto 2.5%) - ovaj način obračuna se odnosi, primera radi, na rođene sestre ili braću, kao i na slučaj kada deca poklanjaju roditeljima.


Primeri ugovora o poklonu - besplatno preuzimanje


Pročitajte još


Zakažite tehnički pregled

Pouzdano i jednostavno. Izaberite tehnički pregled i slobodan termin, unestite mobilni broj i dobićete SMS kod za potvrdu termina.

Atlas 24h pomoć na putu
Povratak na vrh stranice ↑