Atlas 24h pomoć na putu

Procedura za prenos vlasništva vozila

Početna
Procedura za prenos vlasništva vozila

U zavisnosti od toga od koga kupujete vozilo, potreban Vam je kupoprodajni ugovor ili račun (faktura).Prenos vlasništva putem kupoprodajnog ugovora

Ovo su koraci koje treba da preduzmete:

 1. Sastavite kupoprodajni ugovor

  Ugovor možete sastaviti u nekoj od agencija za registraciju i prenos vlasništva, ili preuzeti obrazac kupoprodajnog ugovora i sami ga popuniti.


 2. Overite ugovor kod notara

  Neophodno je da kod notara budu prisutni i prodavac i kupac. Umesto prodavca može prisustvovati ovlašćeno lice prodavca, sa originalnim primerkog ovlašćenja za prodaju vozila.
  Ugovor se najčešće overava u tri primerka, po jedan za notara, prodavca i kupca. Ukoliko prodavac i kupac žive u različitim mestima, može i svako u svom mestu da overi potpis.
  Adresar notara u Srbiji


 3. Uplatite porez na prenos apsolutnih prava

  U roku od 15 dana od dana overe ugovora, kupac je dužan da plati porez na prenos apsolutnih prava.
  Porez iznosi 2,5 % od obračunate vrednosti vozila.


 4. Izradite novu saobraćajnu dozvolu

  Saobraćajna dozvola treba da glasi na kupca - novog vlasnika vozila. Dok čekate izradu nove saobraćajne dozvole, novi vlasnik će dobiti potvrdu o registraciji vozila sa kojom može da upravlja vozilom.


 5. Promenite registarske tablice ako je to potrebno

  Ako se promenom vlasnika menja i registraciono područje, potrebno je odjaviti tablice u MUP-u.Kupovina vozila od pravnog lica

Ukoliko vozilo prodaje pravno lice (salon automobila, lizing kuća, autoplac itd) koje ima mogućnost izdavanja računa, takav račun (faktura) će Vam biti dovoljan dokaz da ste novi vlasnik vozila i dalje možete u agenciju za registraciju vozila ili na tehnički pregled koji se uslužno bavi poslovima prepisa. Kontakt podatke, tačne lokacije i radno vreme agencija i tehničkih pregleda možete pogledati u našem ADRESARU AGENCIJA I TEHNIČKIH PREGLEDA .

Ukoliko želite sami da obavite sav posao i nešto uštedite, pored dokaza o vlasništvu u originalu, trebaće Vam i dokaz o plaćenim troškovima i registracioni list.

Objedinjenu uplatnicu za novu saobraćajnu dozvolu (tablice i nalepnicu ako su potrebni) možete generisati i uplatiti na portalu plati.euprava.gov.rs.

Ako je vozilo novo ili iz uvoza, potrebna mu je tzv. prva registracija (upis u jedinstveni registar) i takvu uplatnicu nećete moći generisati sami, nego Vam je potrebna usluga MUP-a, salona automobila ili pravnika na ovlašćenom tehničkom pregledu.


Pročitajte još


Zakažite tehnički pregled

Pouzdano i jednostavno. Izaberite tehnički pregled i slobodan termin, unestite mobilni broj i dobićete SMS kod za potvrdu termina.

Atlas 24h pomoć na putu
Povratak na vrh stranice ↑